-->
Paylaşımlar >>
Yükleniyor...

Görme Hevesi - Muhammed İKBAL

Yurdunu terk etmişti mecnun, çölü de terk etsin 
Söyleyin, görme hevesinde ise Leyla’yı da terk etsin.
Ey derviş, burada, olgunluğa erişince elde edilir erek 
Sen dünyayı terk etmişsin bir tek, öte dünyayı da terk et.
Öykünmekten daha iyidir kendini yok etmek 
Kendin ara yolunu, Hızır’ı beklemeyi terk et.
Sanki kalemsin dilin ellerin sözleriyle dolu 
Elin sözüyle gereksiz övünmeyi terk et.
Muhammed İkbal



Muhammed İkbal kimdir?
1873’de Pakistan’ın Pencap eyaletine bağlı Siyalkut kentinde doğan Muhammed İkbal, mutasavvıf bir anne ve babanın oğlu olarak dünyaya geldi. İlk eğitimini Kur’an üzerine aldı.Kur’an eğitimini medresede tamamladıktan sonra, Arapça ve Farsçahocasının yönlendirmesiyle İslam edebiyatıyla ilgilenmeye başladı.
Şiirleri çağdaş Urdu ve Fars edebiyatının en önemli yapıtlarındadır. Allâme İkbal olarak da bilinir. Hindistan’daki müslümanların bağımsızlık mücadelesini ilk defa dile getiren kişidir. Şiirlerinde Mevlânâ’nın etkisi büyüktür.
Müslüman Hintli mücahitler adıyla yazdığı şiirleri Hindistan’daki müslümanların hareketlenerek İngiliz sömürüsüne başkaldırmalarında ve Pakistan’ın kuruluşunda büyük tesiri olmuştu. Bu yönüyle İkbal, Mehmet Akif Ersoy‘a da benzetilmiştir.
Kurtuluş Savaşı yıllarında, zor durumda Pakistan halkını, Türk halkının milli mücadelesine destek vermek için örgütleyen, milli mücadelede kullanılmak üzere Pakistan halkından 1.5 milyon sterlin toplayıp Ankara hükümetine yollayan önderler arasındadır.

Bunlarada Bakın..

0 yorum